Invigningstalade gjorde bland annat Joakim Hedin, vd Bockasjö. Övriga medverkande på bilden; Jan Persson, vd Kilenkrysset, Karl Persson, vd ROC Properties.


Den 2:a maj var ingen vanlig måndag, då var det nämligen dags för invigning av Åhléns splitternya högautomatiserade centrallager i Rosersberg norr om Stockholm.

Morgonen inleddes med invigningstal och firande. Därefter påbörjades arbetet med att ta emot gods och fylla upp lagret. Den nya fastigheten, om 37 500 kvadratmeter, som ägs av fastighetsbolagen Bockasjö och Kilenkryssets gemensamägda bolag ROC Properties, kommer hyras av Åhléns på ett längre hyresavtal. Centrallagret kommer försörja drygt 50-talet varuhus runt om i landet och dessutom användas för e-handel.

– Vi valde att lägga lagret i Rosersberg till stor del på grund av att det fanns en bra tomt tillgänglig. Infrastrukturen och kommunikationen är bra med motorvägen intill, postterminal och containerterminal. Det ligger dessutom nära vårt största varuhus i Stockholm city, säger Håkan Solarfs, programchef på Åhléns och ansvarig för omställning, uppbyggnad och flytten till Rosersberg.

– Vår nya lagerlösning är integrerad med ett flöde för både varuhus och e-handel som gör att vi blir mer flexibla och effektiva i att driva båda dessa affärer. Vi ska skapa marknadens mest attraktiva kundupplevelse både för våra e-handels- och varuhuskunder, säger Sema Söderhäll, Chief Supply Chain Officer, Åhléns.


Från vänster till höger, Sema Söderhäll, chief supply chain officer Åhléns, Annika Hagen, vd Åhléns samt Håkan Solarfs, programchef och ansvarig för flytten till Rosersberg för Åhléns.


Centrallagret är högt automatiserat med ett nytt skyttelsystem. Skytteln rymmer 150 000 platser för lagerlådor. 116 robotiserade skyttlar används för att lagra in och plocka ut lådor. Systemet kan hantera 3000 lådrörelser i timmen in eller ut.

Det känns fint att efter en två år lång resa vara framme vid den här dagen. Vi på Bockasjö känner en fantastisk stolthet över resultatet och önskar Åhléns lycka till.