Världskände Jaume Plensas ”House of Knowledge” blir nästa mästerverk i skulptur­staden Borås. Sparbanksstiftelsen och två privatpersoner står bakom en för Sverige rekordstor donation.

– Fantastiskt! Jag har fångats av Plensas suggestiva skulpturer – men inte vågat tro att vi skulle få ett så betydande verk till Borås, gläder sig Borås Stads kulturchef Eva-Lotta Franzén. Katalanske Jaume Plensa är ett världsnamn inom skulpturkonsten och har bland annat installerat marmorskulpturen Laura i New York, videoskulpturen Crown Fountain i Chicago och verket Awilda i Salzburg.

”House of Knowledge” är en över åtta meter hög skulptur, uppbyggd av vindlande bokstäver. Prislappen är på 15 miljoner kronor och verket är den största donationen någonsin i Sverige av en enskild skulptur. Placeringen blir vid entrén till Textile Fashion Center i Borås, ny hemvist för bl a Textilhögskolan och Textilmuséet. Invigningen är planerad till 22 maj, dagen före öppnandet av årets skulptur­biennal och invigningen av hela centret.Det blir en fin kombination med Sean Henrys Catafalque i närheten. Båda verken har en trygg harmoni som passar väl in i omgivningen, konstaterar konstmuseichef Pontus Hammarén.

Donatorer av Plensas stora verk är Sparbanksstiftelsen Sjuhärad tillsammans med entrepre­nörerna Paul Frankenius och Joakim Hedin.

– Sparbanksstiftelsen vill vara med i stadens och högskolans framtidssatsningar i Simonsland och kröna den storsatsningen med en värdig konstnärlig utsmyckning, säger Sparbanksstiftelsens ordförande Bertil Sparf.

– Och vi vill gärna bidra till Borås framskjutna position som konst- och skulpturstad. Med tillskottet av Plensas mästerverk har Borås Sveriges främsta samtida skulptursamling, bedömer Paul Frankenius och Joakim Hedin.

På bara fem-sex år har Borås berikats med ett tiotal nya offentliga konstverk, där Pinocchio hittills är det mest kända.
– Borås har verkligen gynnats när det gäller konstdonatorer; eldsjälar som ger boråsarna dessa fina konstupplevelser, påpekar Eva-Lotta Franzén.

Donationen klubbades i sparbanksstiftelsen på onsdagen. Ikväll beslutar Kulturnämnden föreslå Kommunfullmäktige att tacksamt ta emot donationen.
– Vi gläder oss åt ett fascinerande konstverk som stärker både Borås position och lyskraften i Textile Fashion Center, säger Kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S).

Fakta

FÖR MER INFORMATION, VÄNLIGEN KONTAKTA

Eva-Lotta Franzén, mobil 0734-15 33 06
Pontus Hammarén, mobil 0768-88 76 81
Bertil Sparf, mobil 0705-93 03 39
Paul Frankenius, mobil 0702-70 80 90
Joakim Hedin, mobil 0705-21 53 00
Ulf Olsson, mobil 0705-23 30 22.