Boråsarna Joakim Hedin och Paul Frankenius har förvärvat Sean Henrys skulptur Catafalque, som idag är placerad utanför Högskolan i Borås och som varit en del av årets uppskattade Skulpturfestival. De donerar skulpturen till Borås Stad, som garanterar den fortsatta placeringen utanför Högskolan i Borås.

”Kulturnämnden kontaktade oss för en tid sedan i syfte att undersöka vårt intresse för att rädda kvar Sean Henrys skulptur i Borås. Vi var omedelbart positiva till idén av flera skäl. Sean Henrys skulptur Catafalque tilltalar oss och placeringen utanför Högskolan kunde inte ha valts bättre. En placering som konstnären för övrigt själv valt ut. När det dessutom råder politisk enighet och en positiv inställning mellan koalition och opposition, då bestämde vi oss. Högskolan och dess studenter betyder mycket för Borås framtid, utveckling och vitalisering. Förhoppningen är att Sean Henrys skulptur skall bidra till att göra studenternas vardag roligare och ge inspiration. Att ta sig tid och koppla av en stund och blicka ut i oändligheten och reflektera är inte oviktigt!” säger Joakim Hedin och Paul Frankenius.

Kulturnämnden i Borås Stad har garanterat placeringen samt att skulpturen aldrig ska kunna säljas. Skulpturen kommer att bli Borås trogen för all framtid. Den kommer officiellt att överlämnas i samband med en ceremoni på Högskolan senare i höst då konstnären Sean Henry kommer att närvara.

”Skulpturen, platsen och sammanhanget är ett lyckokast”, säger Kulturnämndens ordförande Bengt Wahlgren och tillägger att konstnären själv hade en önskan att skulpturen skulle få stanna i Borås. ”Den har på något sätt funnit sitt hem.”

Högskolans rektor Lena Nordholm gläds åt donationen. ”Konstnärlig utsmyckning bidrar till en positivare utemiljö. Dessutom är det extra roligt att skulpturen föreställer en person som ligger ner och reflekterar.”

”Donationen är ett viktigt bidrag till Borås stads förnyelse. Med Jim Dines Pinocchioskulptur Walking to Borås, Tony Craggs Declination och nu Sean Henry’s Catafalque har staden på drygt ett år fått tre skulpturer av yppersta världsklass”, säger Konstmuseets chef Hasse Persson. ”Ingen annan skandinavisk stad kommer i närheten av en sådan här satsning.”

”Vi är på god väg att förverkliga Borås som skulpturstad, vilket är viktigt om man vill skapa en attraktiv kulturstad”, tillägger Elisabeth Lundgren, kulturchef i Borås.

Sean Henry är 43 år gammal, uppvuxen i Guildford, England och bor och arbetar i London. Catafalque handlar om vår plats i världsalltet. Konstnären försöker förstå vad vi gör och varför vi finns till. ”Det är tankar som hela tiden finns med mig,” säger Sean Henry. Skulpturen har blivit något av ett signum för konstnären som själv agerar modell där han ligger på rygg med uppdragna knän, händerna vilande på bröstet och blicken riktad mot oändligheten. Vad gestalten tänker på får vi aldrig veta. Svaret ligger hos betraktaren.

Mer om Sean Henry finns att läsa på www.seanhenry.com
Pressbild finns på www.boras.se/kultur Gå vidare till presstjänst

Frågor besvaras av:
Joakim Hedin 0705 – 21 53 00
Paul Frankenius 0702 – 70 80 90
Elisabeth Lundgren 0768 – 88 75 96
Hasse Persson 0768 – 88 76 62