Hjärteviktigt.


Vi hoppas att det framgår att vi har lätt för att bli engagerade i våra fastighetsprojekt. Kanske inte så konstigt. Sanningen är att det finns en hel del företeelser vi brinner för och som engagerar. Projekt som är jätteviktiga, eller hjärteviktiga som vi kallar dem.


 

DESTINATION GYMNASIET. Varje ung människa som lämnar grundskolan utan godkända betyg innebär en förlorad möjlighet för oss alla. Ett ljus slocknar. Ett fönster mot framtiden stängs. Det är ett svidande misslyckande både för den enskilde eleven och för oss som stad och samhälle. Som tur är går det att undvika. Trasiga betyg kan lagas, framtiden kan återerövras.

På Bockasjö vet vi hur viktigt det är att konkurrera med kunskap. Det har gjort oss framgångsrika. Men vi inser också betydelsen av att samspela med vår omgivning och att som företag ge tillbaka till samhället, där det bäst behövs och gör mest nytta. Vi tror på framtiden för Borås och alla våra fantastiska ungdomar. Vi vill riva den mur som ett underkänt betyg innebär. Därför är vi stolta över att vara en av huvudsponsorerna till denna viktiga satsning.


 

HAND IN HAND. Sponsring av en by, Kharpa i Indien, med ca 1000 invånare, under en tvåårsperiod. Genom Hand in Hands indiska byprogram skapas förutsättningar för en bestående utveckling. Målsättningen är att genomföra program inom fem olika områden.
Jobbskapande;
Genom bildandet av självhjälpsgrupper får kvinnorna bl.a. utbildning och träning i entreprenörskap och finansiering. De kommer även lära sig att spara pengar och när de är redo, länkas till mikrolån för start av små affärsverksamheter.
Alla barn i skola, ingen i arbete; Alla resurser sätts in för att få alla barnen att gå i skola.
Hälsoundersökningar; Alla bybor erbjuds hälsoundersökningar och grundläggande utbildning i bl.a. hygien, näringslära och preventiv hälsovård av professionella läkare och sjuksköterskor.
Demokrati och IT-utbildning; Medborgarcenter etableras där byborna får tillgång till utbildning i IT. Lokala kommittéer bildas som arbetar med barns rättigheter och stärkandet av det civila samhället.
Miljövänlig by; Byborna utbildas till att förbättra sin lokala miljö genom avfallshantering, kompostering och införande av små biogasanläggningar som förbränner avfall och ger gas till hushållen.

Vi ser denna sponsring som i högsta grad hjärteviktig då den berör hela byns struktur och utveckling. Det kommer bli oerhört spännande och berikande att få följa utvecklingen i projektet. Så spännande att vi gärna återkommer med några rader om utvecklingen samt förhoppningsvis någon solskensberättelse från byn Kharpa!


 

STIFTELSEN CURAMUS. Att känna att någon tror på dig och din idé är kanske något av det mest betydelsefulla för att våga starta ett eget företag. Om man dessutom får chansen, att redan innan man startar få tillgång till ett nätverk av värdefulla kontakter, en mängd goda råd för hur man lyckas med sitt entreprenörskap och initierad information om vilka fallgropar man bör undvika, gör det sammantaget att man inte bara står väl rustad när man sjösätter sitt företag, man har även en avsevärt större chans att lyckas. Som Curamus-stipendiat får du allt detta, och lite till.
Curamus betyder ”vi hjälper”, ett talande namn för den stiftelse som sedan 1999 hjälpt och stöttat unga kvinnor och män i Sjuhäradsbygden med att lyckas med sina ambitioner inom entreprenörskap och handel. På så sätt har en rad idéer kunnat omsättas till fungerande verksamheter. Att få stiftelsens erkännande har inte bara visat sig vara positivt för självförtroendet utan även i förlängningen i mötet med både banker och samarbetspartner.

Men stiftelsens ambitioner tar inte slut vid ett lyckat entreprenörskap. En annan målsättning är att skapa ett bättre boende och bidra till ett tryggare och bekvämare liv för äldre. Ett exempel på detta är Action, ett databaserat kommunikationssystem. Systemet innebär kontakt med vårdinrättningar och en rikare social samvaro med omvärlden. Action är utvecklat av Högskolan i Borås. Bockasjö har med stort nöje valt att bistå stiftelsen i deras arbete med att stödja och hjälpa såväl yngre som äldre boråsare och sjuhäradsbor.


 

ENTREPRENÖRSPROGRAMMET. Entreprenörsprogrammet på Sven Eriksonsgymnasiet i Borås är av regeringen utsedd till en av Sveriges tjugo gymnasiala spetsutbildningar. Programmet är ett i grunden ekonomiskt program som utvecklar individen på flera plan. Kunskaper i entreprenörskap och ekonomi lyfts under studietiden till högskolenivå, samtidigt som stor vikt läggs vid kommunikation och ledarskap. Inom programmets ramar ryms också den s.k. bildningsskolan där studenterna bl.a. får möjlighet att gå på opera, besöka konstmuseer och se film. Under studieresor besöker man historiskt och kulturellt intressanta byggnader och platser och tar del av det aktuella kulturutbudet.
Vi ser programmet inte i första hand som en utveckling av framtida företagsledare, utan som en utbildning för att göra människor till entreprenörer för sitt liv. Ett viktigt uppdrag vi vill vara med att stödja.


 

DRIVHUSET. Slå upp ordet kultur i ordboken och du läser ”Kultur kommer från latinets cultura som betyder ungefär ’bearbetning’, ’odling’ och ’bildning’ och som i sin tur härstammar från ordet cultus ’odla’.” På Drivhuset odlar man goda idéer och driver upp företag. Drivhuset hjälper högskole- och universitetsstudenter att starta och driva företag eller på andra sätt förverkliga sina idéer. En verksamhet vi med glädje stöder.


 

ABECITA KONSTMUSEUM. Fotokonst får våra hjärtan att slå ett extra slag – milt sagt. På kontoret i Sjömarken har vi idag nöjet att njuta av flera fantastiska fotografer, bland andra Terry O´Neill, Albert Watson, Mary Mc Cartney och Herb Ritts. Härifrån till att bli samarbetspartner med Abecita Konstmuseum var steget därför inte långt.
Abecita Konstmuseum, som ligger i Borås, visar idag både en permanent samling som i huvudsak utgörs av grafisk konst och foto från Europa och USA samt tillfälliga utställningar med fotokonst av mycket hög klass.


 

HOUSE OF KNOWLEDGE. Med tillskottet av Plensas mästerverk ”House of Knowledge” har nu Borås den främsta samtida skulptursamlingen i Sverige. House of Knowledge är en över 8 meter hög skulptur uppbyggd av virvlande bokstäver i form av en sittande människofigur designad av den spanska konstnären Jaume Plensa. Katalanske Plensa är ett världsnamn inom skulpturkonsten och har bland annat installerat marmorskulpturen Laura i New York, videoskulpturen Crown Fountain i Chicago och verket Awilda i Salzburg.
Det känns viktigt för oss att än en gång få möjligheten att bidra med ett storverk till Borås framskjutna position som konst- och skulpturstad. Vi vill vara med och kvalitetsstämpla Borås Stad och där är högskolan en stor del. Det finns givetvis många sätt att göra det på, men det här kan vara ett bidrag. Skulpturen utstrålar kompetens, kvalité, design och en internationell känsla, vilket ligger helt i linje med Högskolan i Borås.

Skulpturen är stilfullt placerad vid entrén till Textile Fashion Center, på högskolans campus. House of Knowledge är en donation gjord av Joakim och Paul samt Sparbanksstiftelsen Sjuhärad.


 

CATAFALQUE. I samband med att Borås Internationella Skulpturbiennal skulle avslutas och Sean Henrys omtyckta skulptur Catafalque var på väg att forslas tillbaka till England, hörde Kulturnämnden av sig och frågade om vi var intresserade av att rädda kvar skulpturen. Vi var genast positiva till idén och kände en ära i att få bidra till att stärka kulturen och den offentliga miljön i Borås. Dessutom tycker vi förstås väldigt mycket om skulpturen, det ligger mycket hjärta i den.
Catafalque är gjord av engelsmannen Sean Henry och placeringen framför Högskolan i Borås är vald av konstnären själv. För oss känns det som den perfekta platsen för skulpturen.

Foto: Annie Andréasson, Högskolan i Borås

Högskolan och dess studenter betyder mycket för Borås framtid, utveckling och vitalisering. Förhoppningsvis kommer Sean Henrys skulptur bidra till att studenternas vardag blir roligare och inspirera dem. Att ta sig tid och koppla av en stund och reflektera är inte oviktigt.
Enligt konstnären handlar Catafalque om vår plats i världsalltet. Konstnären försöker förstå vad vi gör och varför vi finns till. Vad gestalten tänker på får vi aldrig veta. Svaret ligger hos betraktaren.
Catafalque är en privat donation gjord av Joakim och Paul.


 

BOKFORM. I botten finns förstås ett underliggande intresse för kultur, design, konst och samhällsengagemang. Men att vi skulle komma att engagera oss på det sätt vi gjort, var inte uttalat när vi började, på något sätt har det ena lett till det andra. I samband med övertaget av Borås Wäfveris beredningsverk som byggdes i början av 60-talet, insåg vi, att när transformeringen till modern logistikfastighet skulle påbörjas, skulle samtidigt en del av Borås textila historia gå i graven. Vi kände ett ansvar att dokumentera det som varit, med respekt för de människor som arbetat här under lång tid och för den textila historien. Samtidigt skulle själva transformeringen vara intressant att följa i bildform. Det blev upptakten till vår första bok, ”i Förvandling”. Sen dess har det blivit två böcker till, ”Viaredsboken” i samband med byggnationen av R40-terminalen i Viared utanför Borås och därefter boken ”Logistik” då Härrydaterminalen byggdes med DB Schenker som blivande hyresgäst.